Strana svobodných občanů Moravský Krumlov

Petr Mach ve Znojmě

04.01.2011 17:21

Ekonom Petr Mach: Zachovejme korunu

29.12.2010


V předvánočním čase navštívil Znojmo předseda Svobodných, ekonom Petr Mach (učí na dvou vysokých ekonomických školách), který připravil na několika školách besedy o současné ekonomické situaci v České republice a ve světě. Při této příležitosti jsme mu položili dvě otázky.

Má ČR v dohledné době přistoupit do eurozóny? Pro Českou republiku je dobře, že není v eurozóně. Státy, které mají euro, mají povinnost skládat se na předlužené státy této zóny, jako je Řecko či Irsko. Státy eurozóny se zavázaly ručit za půjčky předluženým státům do výše 440 miliard eur. Kdyby ČR byla členem eurozóny, vyšel by na ni podíl asi 7 miliard eur, tedy asi 200 miliard korun. Tolik peněz ani nemáme. Česká republika by si podle mého názoru měla ponechat korunu a řešit své vlastní problémy.

Kdy EU nastartuje nový rozvoj? Evropská unie se nachází v hluboké dluhové krizi. Zatímco řecká a portugalská ekonomika se propadá, německá ekonomika roste. Tento růst je ale uměle povzbuzován slabým eurem, takže se německé zboží hodně vyváží mimo eurozónu. Naopak pro Řecko či Portugalsko je euro příliš silné. Německo má v euru, které je slabé kvůli slabým členům eurozóny, umělou vzpruhou pro svůj export. Naopak pro růst řecké ekonomiky je euro brzdou. Dokud se země eurozóny nevrátí ke svým národním měnám, nebude mít hospodářský růst zdravý základ.
 
-eis-

© 2010 Všechna práva vyhrazena Straně svobodných občanů

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode